Imbolc

Imbolc, Hromnice

Svátek Imbolc je jedním ze čtyř hlavních svátků, které naši předkové slavili. Slavíme jej na konci ledna, potažmo na počátku února a to z 31.1 na 1.2 nebo na 2.2 na Hromnice. Právě Hromnice jsou potom křesťanským pojetím tohoto původního svátku.

Jedná se o čas, který je úzce spojen s ohněm, nadějí a novými začátky. Spojovat jej můžeme s Bohyní Brigit, která symbolizuje archetyp dívky a nese tak v sobě poselství mladosti a živosti.

Toto období je také úzce spojeno s tématem očisty. A to nejen očisty našeho těla, ale i mysli a duše a zároveň také očisty našeho okolí a obecně prostoru kolem nás.

V dřívějších dobách se v tento čas, kdy ještě zima vládne všude kolem, rodila telata a jehňata, s čímž bylo spojeno mléko, kterým byla mláďata krmena. Toto mléko pomáhalo přečkat náročnost zimy a zároveň dávalo naději, že život bude pokračovat.

V rámci tohoto svátku také slavíme blížící se konec zimy a s ním více světla a naději na teplejší časy. Důležitou roli při tomto svátku hraje oheň, který je symbolem ochrany, světla a tepla.

Při tomto dni se také velká pozornost věnovala vodě. Voda sloužila k požehnání domovů, lidí, zvířat i polí. Očišťovala a nesla v sobě poselství zdraví.

A právě oheň a voda nám mohou pomoci, pokud chceme tento očistný svátek slavit.

Tip na rituál pro tento den:

  • Zapálení ohně (v krku, svíčky, venku) jako symbol blížícího se tepla a světla v tento večer.
  • Můžeme také pomocí svíčky očistit prostor, ve kterém žijeme od případné temnoty a zároveň přinést do našeho domova světlo.
  • Koupel (ve studené vodě venku, nebo i ve vaně doma) s prosbou o očištění našeho těla, mysli i duše.
  • Poděkování vodě a chvilka času strávená u studánky, kde se můžeš omýt s prosbou o očištění a požádat o zdraví do dalšího období.

Ať už tento čas prožiješ jakkoli, zastav se na chvilku a sleduj, jak se do našeho života krůček po krůčku vrací světlo a teplo a poděkuj s vděčností za vše, co nás obklopuje.

A pokud Tě láká téma rituálů, Bohyň, seberozvoje a kola roku, chystám nyní něco nového a krásného. Budeš-li chtít být u toho a dozvědět se více, nechej mi níže svoji mailovou adresu a ihned jak uzraje ten správný čas, pošlu Ti více informací.

Krásný čas milá ženo.

.

Tvoje data jsou u mě v bezpečí, nakládám s nimi podle podmínek zpracování osobních údajů.